آب «مایه حیات» لقب گرفته است اما به درستی، اهمیت حیاتی آن درک نشده است و به رغم هشدارهای متعدد در خصوص خطر خشکسالی، آن طور که شایسته است، بحران آب مورد توجه و رسیدگی مسوولان و نهادهای مربوطه قرار نگرفته است. مساله ی کم آبی در ایران بسیار جدی است اما کسی آن را جدی نمی گیرد. گویا معنای واقعی هشدار، بس که تکرار شده است، رنگ باخته و همه در برابر این واژه واکسینه شده اند.
واقعیت امر این است که هدر رفت آب در ایران به یک بخش اختصاص نداشته و بخش های گوناگونی در مصرف نادرست منابع آبی دخالت دارند. کشاورزی سنتی، تغییر الگوی کشت بر اساس هزینه و سود اقتصادی، صنعت، مصارف خانگی، شبکه آبرسانی فرسوده، مدیریت نادرست منابع آبی، افزایش جمعیت، تغییر اقلیم، توسعه ی ناپایدار و ... از عوامل به وجود آورنده ی این وضعیت هستند.
سراغ آمارها که می رویم، می بینیم بیشترین سهم هدر دادن آب، در بخش کشاورزی رخ می دهد و این در حالی است که در تبلیغ های عمومی و رسانه یی مرتبط با اصلاح الگوی مصرف، این ذهنیت به شهروندان القا می شود که بیشترین هدررفت آب در کشور از سوی مصرف کنندگان خانگی صورت می گیرد. به طور مداوم در ویدئوها و پیام های آموزشی شهروندان به عنوان بیشترین مصرف کنندگان آب در کشور نمایش داده می شوند و از آن ها درخواست می شود تا در مصرف آب صرفه جویی کنند.
با وجود این، لازم است بدانیم که طبق آمارهای رسمی بخش کشاورزی ایران بیش از 90 درصد آب کشور را مصرف می کند و بازدهی این میزان مصرف آب، تنها میان 30 تا 40 درصد برآورد شده است. برخی کارشناسان این حوزه بر این باورند که بهره وری فیزیکی در کشاورزی ایران از سال های دور تا کنون تفاوت چشم گیری نداشته است.
میزان بهره وری آب کشاورزی در ایران به طور متوسط 35 درصد اعلام می شود که این رقم برای کشورهای توسعه یافته 65 درصد و برای کشورهای در حال توسعه 45 درصد است.
بد نیست بدانیم که بر اساس گزارش سازمان خواروبار جهانی (فائو) بازدهی 30 تا 40 درصدی کشاورزی در ایران در مقایسه با کشورهای مشابه از نظر اقلیم و شرایط اجتماعی و اقتصادی مانند هند، چین، سوریه، پاکستان، عربستان و لیبی، نیز کمتر است.
همچنین بر پایه ی سایر آمارهای موجود میزان هدر رفت آب به طور کلی، در کشور ما 28 تا 30 درصد است درحالی که این مقدار اتلاف در دنیا 9 تا 12 درصد گزارش شده است که یکی از عوامل اصلی آن برداشت های غیرمجاز از شبکه آب رسانی و فرسودگی تاسیسات آب و شبکه های آبرسانی است.
با وجود این به نظر می رسد، کشاورزی سهم عمده یی در دامن زدن به بحران کم آبی کشور دارد.
از سوی دیگر مصرف خانگی نیز کمتر از 5 درصد از سهم آب مصرفی کل کشور را به خود اختصاص می دهد. با مقایسه یی سطحی می توان مشاهده کرد که این میزان مصرف در برابر مصرف 90 درصدی کشاورزی میزان ناچیزی است. البته به طور کلی اصلاح الگوی مصرف خانگی و صرفه جویی کلی در مصرف آب امری پسندیده تلقی می شود که بر عهده ی شهروندان ایرانی ساکن در هر کجای کشور است. اما صرفه جویی در این حوزه تنها از هدررفت درصد اندکی از آب جلوگیری خواهد کرد.
پیش از تمامی اقدام ها برای حل بحران آب و خشکسالی ناشی از کمبود آب در ایران، لازم است شیوه ی کشاروزی و کشت در ایران مورد بازبینی جدی قرار گیرد چرا که هنوز بخش عمده یی از کاشت محصولات کشاورزی در ایران به روش سنتی صورت می پذیرد. همچنین در برخی مناطق کشت نوع محصول با شرایط محیطی و جغرافیایی همخوانی و تناسب نداشته و همین امر افزون بر کاهش بازدهی فیزیکی در محصولات سبب هدررفت چند برابر آب شده است.
به رغم اینکه ایران در منطقه ی نیمه خشک واقع شده است، هنوز بخش عمده یی از اقتصاد کشور بر پایه ی کشاورزی تکیه دارد که متاسفانه کشت محصول نامتناسب با شرایط آب و هوایی برخی مناطق بحران کم آبی را تشدید و بهره وری را پایین تر آورده است. برای نمونه تا پیش از این در منطقه ی ارومیه کشت غالب میوه ی انگور بود در حالی که اکنون، سیب، کشت غالب این منطقه است و این محصول نیاز به آبیاری غرقابی دارد که با توجه به شرایط منطقه و بحران دریاچه ارومیه، در طولانی مدت آسیب جدی یی به این منطقه وارد خواهد ساخت.
در پیوندِ بحران کم آبی در ایران، بیان چند نکته ضروری به نظر می رسد. نخست اینکه بر اساس آمارهای موجود از متوسط میزان بارش و مقایسه ی آن با دهه های پیشین به این نتیجه می رسیم که میزان بارش ها در کشور کاهش نیافته است بلکه افزایش جمعیت، توسعه ی ناپایدار و مدیریت ناصحیح منابع آبی مهمترین عوامل به وجود آورنده ی وضعیت کنونی هستند. همچنین بیشترین میزان هدررفت آب در بخش کشاورزی صورت می گیرد و اصلاح الگوی مصرف خانگی از سوی شهروندان، تنها سهم اندکی در مبحث مدیریت منابع مالی خواهد داشت. حفر چاه و برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی نیز دیگر عامل تشدید کننده ی وضعیت آبی کشور است . در این میان نبود قوانین بازدارنده و رعایت مصلحت کشاورزان آسیب جدی یی به این بخش وارد خواهد ساخت.
با توجه به این موارد لازم است تا گامی بزرگ در جهت اصلاح الگوی کشاروزی و افزایش بهره وری در این بخش صورت گیرد. فرهنگ سازی در مصرف آب کشاورزی و الگوی کشت صحیح نیز از دیگر امور قابل توجه است که تا اندازه ی زیادی در برون رفت از وضعیت نامناسب آبی کمک خواهد کرد. حرکت از سوی کشاورزی سنتی به سمت کشاورزی صنعتی و آبیاری قطره یی نیز از دیگر گام های جدی و موثر در زمینه ی رفع بحران آبی کشور است.
همان گونه که نوعی بی تفاوتی در برابر واژه ی «هشدار» در جامعه احساس می شود، در بیان راهکارهای اصلاح الگوی کشاروزی در ایران و نیز درخواست از مسوولان این حوزه برای این امر، نیازمند تکرار مستمر است.
خشکسالی، تغییرات اقلیم و بحران آب، مباحث داغ و نگران کنندهای است که این روزها در کنار نام کشورمان ایران بسیار ذکر شده و همیشه به چشم میخورد اگر مردم و مسئولان ارشد برای منطبق شدن با شرایطی که این روزها در کشورمان بیداد میکند جدیتر وارد عمل نشوند معلوم نیست چه برسر این مرز و بوم خواهد آمد؟ در ادامه مطلب برای به بیان حساسیت و اهمیت موضوع میپردازیم.
اگر ده دقیقه وقت اضافه پیدا کردین، حتما این ویدئو طنز رو که استندآپ کمدی برنامه خندوانه هستش رو تماشا کنید.
( برنامه خندوانه به کمک سامانه #780* در مصرف صحیح آب در بخش کشاورزی اقدام هایی کرده است. در مطالب قبلی وبلاگ گفتیم که بخش کشاورزی بیشترین اسراف منابع آب را به خود اختصاص داده است. )
بحران کم آبی و خشکسالی همواره گریبانگیر هموطنانمان هست بطوریکه سال به سال خصوصا در فصل های گرم، شاهد حاد شدن این مسئله هم می شویم. البته به هر شکل ممکن باید به صرفه جویی توجه داشته باشیم، اما بقول مجید مرسلی، طنزپرداز کشورمان وقتی تبلیغات و توصیههای مكرر برای صرفه جویی در مصرف آب جواب نمیدهد، باید که شیوه سخن را اینگونه عوض کرد!
هر چه داری در توان اسراف كن
بی توقف بی امان اسراف كن
گر چه میگویند كم آبی شده
تو ولی در این میان اسراف كن
وقت استحمام، صبح و عصر و شام
بی محابا توی وان اسراف كن
خودروی خود را بشو با آب شیر
همچو یک شیر ژیان اسراف كن
وقت شادی با دف و با هلهله
در عزا مویه كنان اسراف كن
ظرفها را هی بشو با شیر باز
مثل یك جوی روان اسراف كن
پول آن را میدهی از جیب خویش
هست ارزان یا گران اسراف كن
سفره ها خالیست در زیر زمین
دائما یا ناگهان اسراف كن
چكه چكه می چكد از شیر آب
گاه چون قطره چكان اسراف كن
موقع مسواك شیر آب را
هان نبندی ای فلان! اسراف كن
روز فردا، فكر فردا میكنیم
حال تو در این زمان اسراف كن
بی گمان روزی پشیمان میشوی
تو همین را هم ندان … اسراف كن!
ترجمه: هزاران نفر بدون عشق زنده هستند و هیچکس بدون آب ( زنده نیست ) .
مشکل بحران آب بیشتر از آنکه به دلیل اسراف مردم باشد، به دلیل سوء مصرف در بخش کشاورزی و صنعتی است. آیا تابستان امسال نیز پایتخت با بحران آب مواجه است؟نیازی به گفتن آنکه امسال نیز گرفتار بحران آب هستیم، نیست و مردم خود این مشکل را احساس میکنند. ما بیشتر از آنکه کمبود آب داشته باشیم، سوء مدیریت استفاده از آب را داریم و نباید برای کمبود آب همیشه به سراغ مردم برویم؛ مگر چند درصد از آبی که هدر میرود، ناشی از اسراف شهروندان است؟ در حال حاضر بیشترین هدر رفت آب را در بخش کشاورزی، صنعتی و فرسودگی شبکه آبرسانی داریم.به دلیل هشدارهایی که در خصوص کمبود آب داده شده، فرهنگ مطالبهگری از سوی مردم ایجاد شده استدر حال حاضر مردم این درخواست را از مدیران دارند که چرا بخش آبیاری در کشاورزی و صنعت درست نمیشود؟ چرا لولهکشی شهر تهران آنقدر فرسوده است که در بخشی از شبکه دچار هدر رفت آب هستیم.گفته میشود مردم اسراف میکنند، مگر این اسراف چند درصد است؟ البته آبی که توسط شهروندان اسراف میشود، آب تصفیه شده است که هزینههای بالایی دارد و متاسفانه شهروندان ما نیز از آب شرب برای هر عملی استفاده میکنند؛ در حالی که این آب برای تصفیه شدن، هزینههای بالایی دارد.بحران آب در حال حاضر یک بحران ملی است که مدیریت ملی کشور آن را اداره میکند و سطح تصمیمگیریها، سطح بالاتری از سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران است.
ایران کشوری خشک و کم آب است که با توجه به رشد جمعیت و منابع محدود آب، باید راهکارهای مناسبی برای استفاده بهینه از منابع، اجرا کند. با توجه به اینکه بخش اعظم کشور را مناطق کم آب دربر گرفته و جمعیت قابل توجهی در این مناطق زندگی می کنند، روش های نوین استفاده صحیح و حتی استفاده مجدد، می تواند برای توسعه مناطق فوق مفید باشد. بر خلاف روش های کوتاه مدت، استفاده مجدد از آب خاکستری بخش مهمی از مشکل جوامع را حل می کند و در آینده های دور به عنوان روشی ضروری و غیرقابل تغییر باقی خواهد ماند .
آب خاکستری، مجموعه ای از فاضلاب های ظرفشویی، دستشویی و حمام می باشد و می تواند با ایجاد ساز و کاری جدید، برای آبیاری فضاهای سبز مجتمع ها (و یا حتی استفاده های خاص در داخل منزل همچون آب سرویس بهداشتی و غیره) مورد استفاده قرار گیرد. استفاده مجدد از آب خاکستری باعث کاهش مصرف آب های سطحی و زیرزمینی می شود. آب خاکستری، 50 تا 80 درصد فاضلاب شهری را تشکیل می دهد .
سیستم های استفاده مجدد از آب خاکستری از روش های کم هزینه دستی تا روش های تصفیه ثانویه که توانایی حذف روغن، چربی ها و مواد جامد را دارد، گسترده است. سیستم تصفیه اولیه شامل یک یا چند تانک رسوب گیر است که با حدف مواد جامد و روغنی به کمک یک صافی، آب خاکستری را به منظور آبیاری آماده می کند. این سیستم ها کاملا اقتصادی و به صرفه می باشند و از سیستم آبیاری زیرسطحی استفاده می شود. در سیستم های تصفیه ثانویه، روغن، چربی و ذرات جامد بیشتری حذف می شود و می توان از سیستم آبیاری سطحی و زیرزمینی استفاده کرد .
موفقیت یک سیستم استفاده مجدد از آب خاکستری، بستگی زیادی به تلاش های فردی برای نگهداری از آن دارد. یک سیستم نصب شده آب خاکستری، مسئولیت هایی را به عهده صاحب خانه یا بهره بردار مبنی بر نگهداری صحیح سیستم مطابق دستورالعمل شرکت تولید کننده می گذارد. مصرف کننده باید مطمئن شود که سیستمی که از آن نگهداری می کند، در تمام زمان ها کاملا صحیح کار می کند و در صورت بروز خطا و مشکل، باید در اسرع وقت حل شود .
(azaleftabe.rozblog.com) منبع : سایت از الف تا ب
همراهان گرامی وبلاگ آبهای پاک،
از اونجایی که نویسنده وبلاگ ساکن استان سرسبز گلستان
هستش،
براتون تصاویری از سایت آب و فاضلاب استان گلستان به همراه لینک اون رو در ادامه گذاشتم تا با خدمات اون آشنا بشین:
سایت شرکت آب و فاضلاب استان گلستان
سایت شرکت آب و فاضلاب استان گلستان
سایت شرکت آب و فاضلاب استان گلستان
سایت شرکت آب و فاضلاب استان گلستان
دوستان اگر شما معرفی سایت آب و فاضلاب استان دیگری رو هم خواستین، در بخش نظرات مطرح کنید تا اونو برای شما در وبلاگ قرار بدم.
نشست زمین در اثر خالی شدن منابع آب زیرزمینی به وجود می آید:
روش آبیاری قطرهای سالیان دراز در فرانسه و در کشورهای دیگر برای آبیاری در گلخانهها مورد استفاده بوده است. در ایران این روش در دهه پنجاه ابداع شد و سطوح بزرگی با این روش آبیاری شدند ولی با مرور زمان مزایا و معایب این روش مشخص شد. هزینههای زیاد و تکنیکهای نسبتا پیشرفته این روش و نمکها و مواد جامد معلق در آبهای ایران از معایب آبیاری قطرهای بوده و باعث شده که کشاورزان کمتر از این روش آبیاری استفاده کنند ولی این دلیل نیست که روش آبیاری قطرهای را مطرود بدانیم و در پی رفع معایب آن باشیم.
تشکیلات آبیاری قطرهای
منبع آبی ، موتورپمپ ، سیکلون ، فیلترشن ، تانک کود ، مرکز کنترل ، فیلترتوری ، لوله اصلی ، لوله آبرسانی ، لولههای جانبی یا لولههای فرعی ، قطره چکان.
طرز کار شبکه آبیاری قطرهای
آب توسط پمپ از منبع آب به داخل شبکه پمپ شده و ضمن عبور از سیکلون ، شن و مواد خارجی خیلی درشت آن ته نشین میشود. در فیلتر بقیه مواد جامد معلق در آب گرفته میشود. بخشی از آب وارد تانک کود شده با حل مقداری کود در آب این محلول از انتهای دیگر تانک خارج و مجددا وارد جریان اصلی آب میگردد. آب پس از عبور از فیلترتوری وارد لولههای توزیع کننده شده و مرکز کنترل این مجموعه را هماهنگ میکند. در حال حاضر این روش آبیاری برای محصولات گران قیمت اقتصادی بوده و گیاهان گلخانهای و کلیه گیاهانی که کشت آن زیر پلاستیک صرفه اقتصادی داشته باشد امکان پذیر است. ولی برای غلات ، حبوبات ، گیاهان علوفهای و سایر محصولاتی که قیمت آن پائین است صرف نمیکند.
انتخاب قطره چکان
انتخاب قطره چکان مهمترین کاری است که در یک شبکه آبیاری قطرهای باید انجام گیرد. انتخاب صحیح باعث میشود که هزینههای نگهداری به مقدار زیاد کاهش مییابد و زیانهای ناشی از مسدود شدن مجرا (هزینه تعویض قطره چکان ، آبیاری نشدن بوتههایی که قطره چکان آن بند آمده و در نتیجه کاهش محصول) در بر خواهد داشت.
انواع قطره چکانها
سادهترین قطره چکان لولهای است که در طول آن بفواصل مختلف روزنههای بسیار ریزی ایجاد شده و آب از این روزنهها خارج میشود.
1-قطره چکان دکمهای
این قطره چکانها کوچک بوده و دارای دهانه کوچکی به قطر کمتر از یک میلیمتر هستند. با سوراخ کردن لولههای آبرسانی فرعی این قطره چکانها در آن سوراخها قرار میگیرند. آب از دهانه وروی داخل قطره چکان شده و پس از طی بدنه از دهانه خروجی آن به سطح خاک میچکد. از مزایای این قطره چکان ارزانی قیمت آن و سرعت نصب و ساده بودن کار با آنهاست.
2-قطره چکان با مجرای طولانی
این نوع قطره چکان در مسیر لوله فرعی قرار گرفته و آب از دهانه ورودی وارد قطره چکان شده و پس از طی مسیر مارپیچ طولانی از دهانه خروجی خارج میگردد. عیب عمده این قطره چکان احتمال مسدود شدن مسیر در اثر رسوبات نمکی و یا ذرات جامد معلق در آب میباشد. این قطره چکان قابل تعمیر نبوده و در اثر انسداد مجرا باید با آب اسید شسته و یا تعویض شود.
3-قطره چکان صفحهای
این قطره چکان از چند صفحه منطبق بر هم تشکیل شده بطوریکه هر صفحه دارای دیواره عرضی عمودی بر صفحات است. آب در مسیر خود این دیوارههای عرضی را دور زده و از سوراخ انتهایی به صورت قطره خارج میشود. مجموعه این صفحات روی هم قرار گرفته و به قطره چکان شکل صندوقی کوچکی میدهد.
4-قطره چکان چند دهانهای
برای آبیاری درختان در باغهای میوه اجبارا از قطره چکانهایی که با فشار زیادتر و با چند دهانه خروجی آب را به پای درخت برسانند استفاده میشود. به هر یک از دهانهها لوله باریکی وصل شده و آب را تا فاصله چند متری منتقل مینماید. بدین ترتیب با یک یا دو قطره چکان میتوان نسبت به آبیاری یک درخت اقدام نمود. تعداد این خروجیها از 5-1 متغیر است.
تجمع نمک در آبیار ی قطرهای
آب آبیاری دارای مقداری نمک محلول است که ممکن است موجب مسدود شدن مجرای قطره چکانها شود. بعضی وقتها هم این نمکها همراه آب آبیاری وارد منطقه ریشهها شده و زیان فراوانی به گیاه وارد میسازد. برای شست و شوی این نمکها به دو روش عمل میکنند:
- در زمستان از آب رودخانهها و یا جریانهای سطحی حاصله از بارندگی یا آبهای اضافی موجود در منطقه برای شست و شوی نمکهای فوق استفاده میشود.
- هر دو سال یکبار زمینهای آبیاری قطرهای را با روش کرتی کشت و آبیاری میکنند.
صرفهجویی آب در قرآن و روایات اسلامی
در مورد مسلمانان در حفاظت و صرفهجویی در صرف این ماده با ارزش نیاز به ایجاد فرهنگ جدیدی نیست چرا كه رعایت همه این موارد در تعالیم مقدس اسلامی گنجانده شده است و آنان موظف به اجرای آنها میباشند. در آموزههای زندگیساز اسلام، اسراف كلاً ممنوع است و این ممنوعیت همه ابعاد زندگی انسان را فرا میگیرد یعنی همه مردم در تمام شئون و در هر زمان و مكان موظفند اصل عدم اسراف را رعایت كنند. نعمتهای الهی امانتهایی هستند كه خداوند برای رشد و تعالی انسانها در اختیار آنها نهاده است پس بهرهبرداری از نعمتها باید همسو با اوامر الهی و در جهت سعادت جاودانی انسان باشد. پیامبر اسلام (ص) میفرمایند: «در مصرف آب باید صرفهجویی كرد حتی اگر به وفور یافت شود چرا كه حیوانات نیز حق استفاده از این آب را دارند». درسی كه از فرمایش آن حضرت میتوان گرفت این است كه انسانها باید از نیازهای آبی دیگر مصرفكنندگان آگاه باشد و این باور، یعنی همان توسعه پایدار. برای نیل به این هدف باید پایگاههای ارتقاء آگاهی عمومی تشكیل شوند و باورها و ارزشهای دینی مصرفكنندگان مسلمان را متوجه این مطلب مهم سازند.
صرفهجویی مفهوم ثابتشدهای در تعالیم اسلامی است. صرفهجویی، راه جاودانی است كه باید در سراسر زندگی انسان انجام شود نه به عنوان یك راه حل موقت برای كمآبی یا وضعیتهای اضطراری بلكه باید در همه مواقع (خوب و بد) انجام شود. دین اسلام بر ارضای مقتضی نیازها و خواستههای فردی و گروهی تاكید دارد اما از اسراف كردن نهی فرموده است.
آیات قرآن و احادیث فراوان، با تعبیرهای گوناگون، اسراف و زیادهروی در هر كاری را به طور عام و در مورد آب، به طور خاص، مورد نكوهش و مذمت قرار داده است. قرآن كریم دو عبارت صریح راجع به صرفهجویی آب و مدیریت تقاضا دارد: اول اینكه منابع آب ثابت (معین) است (و آن خدایی كه از آسمان آبی به قدر و اندازه نازل میكند...)[1] و ثانیاً در مصرف آب نباید اسراف شود (از نعمتهای خدا بخورید و بیاشامید و اسراف مكنید كه خدا مسرفان را دوست ندارد)[2].
از نظر اسلام دور ریختن بقیه ظرف آبی كه قابل استفاده باشد، بخصوص در جایی كه آب نایاب است و به آن مقدار رفع نیازمندی میگردد، حرام است. امام صادق (ع) فرمودهاند: «صرفهجویی كاری است كه خداوند آن را دوست میدارد و اسراف عملی است كه خداوند از آن بیزار است حتی دور ریختن هسته میوه زیرا آن هسته برای كاری همچون كاشتن مفید است و نیز دور ریختن باقیمانده آب آشامیدنی نیز اسراف است.»[3] همچنین میفرمایند: «كمترین درجه اسراف ریختن آب اضافی، پوشیدن لباس مهمانی در منزل و دور انداختن هسته خرماست.»[4]
در دین مبین اسلام حتی از اسراف كردن آب در وضو گرفتن و غسل كردن نهی شده است. عبدالله بن عمرو میگوید: «رسول اكرم (ص) از كنار سعد میگذشت در حالی كه او مشغول وضو گرفتن بود پیامبر پرسیدند: این عمل اسراف نیست؟ سعد گفت: آیا در آب وضو هم اسراف است؟ حضرت فرمودند: بله اگر چه وضو گرفتن در آب رودخانهای باشد.»[5]. رسول اكرم (ص) در جایی دیگر فرمودند: «برای وضو یك مد (سهچهارم لیتر) و برای غسل یك صاع (3 لیتر) آب كافی است و به زودی بعد از من مردمی میآیند كه این مقدار آب را ناچیز میشمارند پس آنها بر خلاف سنت و روش من عمل میكنند در حالی كه آن كسی كه بر سیره و روش من ثابتقدم باشد در بهشت برین در كنار من میباشد». امام باقر (ع) میفرمایند: «پیامبر خدا (ص) با یك مد آب وضو میساخت و با یك صاع آب غسل میكرد.»[6]. امام صادق (ع) نیز فرمودند: «اگر آب فراوان دارید وضو را به نیكویی و پرآب بساز و گرنه مقدار كمی آب برای تو كافیاست.»[7]
با توجه به روایات فوق (كه روش منطقی معصومین برای مصرف پایدار آب را نشان میدهند) اسراف و زیادهروی از صفات زشت و ناپسند و مورد غضب خداوند است[8]؛ مخصوصاً اسراف در مصرف مایه حیات انسانها، حیوانات و گیاهان (آبی كه در نظر هوشیاران عالم، یك قطره آن برابر یك قطره خون میباشد). با وجود این احادیث روشن، جای بسی تعجب است كه در كشورهای برجسته اسلامی، صرفهجویی در مصرف آب ارتقاء نیافته است. پیشوایان مسلمانان باید تعلیمات لازم را به مردم بدهند. تعالیم اسلامی در مورد صرفهجویی آب باید در استراتژیهای مدیریت تقاضای كشورهای اسلامی گنجانده شود. این امر میتواند با برنامههای تعلیمی از طریق مساجد یا رسانههای عمومی انجام شود. در پاكستان با كار مشترك فرهنگی كه به كمك امام جمعه شهرها، پیشوایان محلی و دانشآموزان مدارس مذهبی انجام شد نتایج بسیار جالبی به دست آمد: تعداد معترضین در مورد كمبود آب، در شهرها 32% و در بخش آبیاری 26% كاهش یافت. مهمترین پیامی كه در نماز جمعه و مساجد منتشر شد این بود كه «خوردن حق آب دیگران یك گناه و از نظر اخلاقی زشت است». البته باید توجه شود كه سیستم آموزش باید سراسری باشد و فقط به مدرسه و مساجد ختم نشود بلكه برنامهها باید با همكاری مشترك وزارتخانههای نیرو، ارشاد و آموزشوپرورش تهیه شود.
[1] - زخرف 11
[2] - اعراف 31 و همچنین در آیه 27 سوره اسراء مسرفین و مبذرین، برادران شیاطین و در آیه 43 سوره مؤمن، اسرافكنندگان اهل آتش معرفی شدهاند.
[3] - كافی ج4
[4] - بحارالانوار ج 71 ص 346 و كافی ج4 ص 50
[5] - سنن ابن ماجد
[6] - تهذیبالاحكام
[7] - تهذیبالاحكام
[8] - خداوند در آیه 43 سوره مؤمن میفرماید: «اسرافكنندگان اهل آتشاند». به استناد این آیه، اسراف از جمله گناهان كبیره است، زیرا ملاك گناهان كبیره وعده بر عذاب است.
منبع: www.abfa-qom.com
با عرض سلام مجدد خدمت همراهان وبلاگ فرهنگی علمی آبهای پاک؛
در این مطلب میخوام شما رو با تکنولوژی پیشرفته ای که تازگی ها اختراع و ثبت شده آشنا کنم.
دستگاه هوشمند شستشوی آب اس میکس این « smixin »
کمترین مصرف آب و زمان رو برای شستن دستها تلف کنید!
سایت www.smixin.com مرجع این دستگاه هوشمنده که تاکنون توضیح دقیقی درباره این دستگاه و چگونگی کار اون نداده و تنها چند کلیپ در اختیار کاربران سایت قرار داده که به کمک اونها تا الان تونسته فروش دستگاهش رو تا حد چشمگیری افزایش بده.
یکی از اون کلیپ ها رو براتون میذارم.
اما قبل از اون یه نکته؛
این مطلب جهت آگاهی کاربران وبلاگ هست تا نشون بدیم که در همه جای دنیا برای کاهش مصرف آب داره فکر میشه و فقط جمهوری اسلامی ایران نیست که با مشکل کمبود آب مواجهه.
باز هم میگم تبلیغات هایی که در وبلاگ گذاشته میشه در اثر معامله با طرف تبلیغ نیست! و کاملا داوطلبانه و جهت حمایت از طرح های کاهش مصرف آب هستش.
حالا کلیپ زیر رو تماشا کنید:
حالا میخوام براتون پست تبلیغاتی بذارم.
تازگی ها دوش آب های کم مصرف برای حمام زیاد شدن که یکی از پرچمداران اونها که کاملا ایرانی
هم هست، دوش حمام سارینا است.
در اینجا چند تصویر از این دوش رو گذاشتم اما اگه از خود سایت سارینا بازدید کنین خیلی بهتر متوجه کیفیت اون میشین.
استفاده از دوش های کم مصرف یکی از راه های کمتر مصرف کردن آب هست که بنده تا بحال تجربه اش نکردم.
امیدوارم به کار بستنش مفید باشه.
راستی تبلیغات فقط صرف آموزش راه و روش صرفه جویی آب هست. وبلاگ ما بابت این تبلیغ داوطلبانه، هیچ مبلغی از سایت سارینا دریافت نکرده است.
فهرست کشورها بر پایه استفاده از آب
این فهرست کشورها، بر پایه استفاده از مصارف اب شیرین است. امار بر اساس کتاب حقایق جهان منتشر شده است.
رتبه | کشور | مجموع مصرف (کیلومتر مکعب/سال) |
---|---|---|
۱ | ![]() |
۶۴۵٫۸۴ |
۲ | ![]() |
۵۴۹٫۷۶ |
۳ | ![]() |
۴۷۷ |
۴ | ![]() |
۱۶۹٫۳۹ |
۵ | ![]() |
۸۸٫۴۳ |
۶ | ![]() |
۸۲٫۷۸ |
۷ | ![]() |
۸۲٫۷۵ |
۸ | ![]() |
۷۹٫۴ |
۹ | ![]() |
۷۸٫۲۲ |
۱۰ | ![]() |
۷۶٫۶۸ |
۱۱ | ![]() |
۷۲٫۸۸ |
۱۲ | ![]() |
۷۱٫۳۹ |
۱۳ | ![]() |
۶۸٫۳ |
۱۴ | ![]() |
۵۹٫۳ |
۱۵ | ![]() |
۵۸٫۳۴ |
۱۶ | ![]() |
۴۴٫۷۲ |
۱۷ | ![]() |
۴۲٫۷ |
۱۸ | ![]() |
۴۱٫۹۸ |
۱۹ | ![]() |
۳۹٫۷۸ |
۲۰ | ![]() |
۳۸٫۰۱ |
۲۱ | ![]() |
۳۷٫۵۳ |
۲۲ | ![]() |
۳۷٫۳۲ |
۲۳ | ![]() |
۳۷٫۲۲ |
۲۴ | ![]() |
۳۵ |
۲۵ | ![]() |
۳۳٫۲۳ |
۲۶ | ![]() |
۳۳٫۱۶ |
۲۷ | ![]() |
۲۹٫۱۹ |
۲۸ | ![]() |
۲۸٫۵۲ |
۲۹ | ![]() |
۲۴٫۶۵ |
۳۰ | ![]() |
۲۴٫۰۶ |
۳۱ | ![]() |
۲۳٫۲۶ |
۳۲ | ![]() |
۲۱٫۰۳ |
۳۳ | ![]() |
۲۰٫۱۳ |
۳۴ | ![]() |
۱۹٫۹۵ |
۳۵ | ![]() |
۱۸٫۵۹ |
۳۶ | ![]() |
۱۷٫۳۲ |
۳۷ | ![]() |
۱۷٫۲۵ |
۳۸ | ![]() |
۱۶٫۹۸ |
۳۹ | ![]() |
۱۴٫۹۶ |
۴۰ | ![]() |
۱۲٫۶۱ |
۴۱ | ![]() |
۱۲٫۶ |
۴۲ | ![]() |
۱۲٫۵۵ |
۴۳ | ![]() |
۱۲٫۵ |
۴۴ | ![]() |
۱۱٫۹۶ |
۴۵ | ![]() |
۱۱٫۷۵ |
۴۶ | ![]() |
۱۱٫۷۳ |
۴۷ | ![]() |
۱۱٫۰۹ |
۴۸ | ![]() |
۱۰٫۷۱ |
۴۹ | ![]() |
۱۰٫۱۸ |
۵۰ | ![]() |
۱۰٫۰۸ |
۵۱ | ![]() |
۹٫۰۲ |
۵۲ | ![]() |
۹٫۰۲ |
۵۳ | ![]() |
۸٫۸۶ |
۵۴ | ![]() |
۸٫۷ |
۵۵ | ![]() |
۸٫۳۷ |
۵۶ | ![]() |
۸٫۲ |
۵۷ | ![]() |
۸٫۰۱ |
۵۸ | ![]() |
۷٫۴۴ |
۵۹ | ![]() |
۶٫۹۲ |
۶۰ | ![]() |
۶٫۶۳ |
۶۱ | ![]() |
۶٫۵۵ |
۶۲ | ![]() |
۶٫۵ |
۶۳ | ![]() |
۶٫۰۷ |
۶۴ | ![]() |
۵٫۵۶ |
۶۵ | ![]() |
۵٫۱۸ |
۶۶ | ![]() |
۴٫۲۷ |
۶۷ | ![]() |
۴٫۲۱ |
۶۸ | ![]() |
۴٫۰۸ |
۶۹ | ![]() |
۳٫۶۷ |
۷۰ | ![]() |
۳٫۶۱ |
۷۱ | ![]() |
۳٫۳۹ |
۷۲ | ![]() |
۳٫۳۳ |
۷۳ | ![]() |
۳٫۲۹ |
۷۴ | ![]() |
۳٫۱۵ |
۷۵ | ![]() |
۳ |
۷۶ | ![]() |
۲٫۹۵ |
۷۷ | ![]() |
۲٫۷۹ |
۷۸ | ![]() |
۲٫۶۸ |
۷۹ | ![]() |
۲٫۶۸ |
۸۰ | ![]() |
۲٫۶۴ |
۸۱ | ![]() |
۲٫۵۲ |
۸۲ | ![]() |
۲٫۴ |
۸۳ | ![]() |
۲٫۳۳ |
۸۴ | ![]() |
۲٫۳۱ |
۸۵ | ![]() |
۲٫۳ |
۸۶ | ![]() |
۲٫۲۷ |
۸۷ | ![]() |
۲٫۲۲ |
۸۸ | ![]() |
۲٫۱۸ |
۸۹ | ![]() |
۲٫۱۱ |
۹۰ | ![]() |
۲٫۰۵ |
۹۱ | ![]() |
۲٫۰۱ |
۹۲ | ![]() |
۱٫۹۱ |
۹۳ | ![]() |
۱٫۷۴ |
۹۴ | ![]() |
۱٫۷۱ |
۹۵ | ![]() |
۱٫۷ |
۹۶ | ![]() |
۱٫۶۴ |
۹۷ | ![]() |
۱٫۵۸ |
۹۸ | ![]() |
۱٫۵۱ |
۹۹ | ![]() |
۱٫۴۴ |
۱۰۰ | ![]() |
۱٫۴۱ |
۱۰۱ | ![]() |
۱٫۳۸ |
۱۰۲ | ![]() |
۱٫۳۶ |
۱۰۳ | ![]() |
۱٫۳ |
۱۰۴ | ![]() |
۱٫۲۸ |
۱۰۵ | ![]() |
۱٫۱۸ |
۱۰۶ | ![]() |
۱٫۰۴ |
۱۰۷ | ![]() |
۱٫۰۴ |
بحران آب در ایران و راهکارهای برون رفت
طبق پیش بینیهای جهانی سال ۱۴۰۰ سرانه آب به کمتر از ۱۴۰۰ مترمکعب برای هر فرد در سال خواهد رسید و این به معنی ورود به بحران آبی است. طبق آمارهای رسمی و به اعتقاد کارشناسان ایران درآستانه بحران آب به سرمی برد و طی سالهای آینده تامین آب به یکی از بزرگ ترین چالشهای کشوردربسیاری ازاستانها، شهرها ومناطق تبدیل خواهد شد. ایران ازنظرجغرافیایی دربخش نیمه خشک و خشک جهان قرارگرفته به شکلی که میانگین بارش درایران حدود ۲۵۰ میلیمتراست درحالی که میانگین جهانی حدود ۸۵۰ میلیمتراست که بیش ازسه برابر میران بارش در ایران است.
از دلایل بحران آب در ایران را میتوان به موارد زیر اشاره نمود
- رشد سریع جمعیت و پراکندگی نامناسب آن
- کشاورزی ناکارآمد
- سوء مدیریت و عطش بیش از حد توسعه
- ساختار نامناسب حکمرانی آب، تعدد ذی مدخلان، مدیریت ناهماهنگ، ضعف سیاسی سازمان حفاظت از محیط زیست و فقدان نگرش دراز مدت
راهکارهای برونرفت از این بحران به صورت زیر لیست میشوند:
- بازنگری جدی در سیاستهای رشد و توزیع جغرافیایی جمعیت
- مرفه سازی کشاورزان و جوامع روستایی با اعطای امتیازات بیشتر و سرمایهگذاری در بخش کشاورزی به منظور افزایش بهرهوری اقتصادی بخش کشاورزی از طریق مدرنیزه کردن این بخش
- بازبینی الگوهای کشت در سراسر کشور با در نظر گرفتن امنیت غذایی ملی و بر اساس میزان دسترسی به منابع منطقهای و بهرهوری اقتصادی
- افزایش قیمت حاملهای انرژی و آب همراه با اعطای مشوقهای اقتصادی برای جلوگیری از صدمات اقتصادی و معیشتی بر کشاورزان در کوتاه مدت
- ایجاد سازمانهای تعاونی مدیریت کشاورزی در هر منطقه و افزایش مشارکت کشاورزان و ظرفیتهای جمعی در مدیریت آب و کشاورزی
- ایجاد بازار آب و کنترل حقابهها
- ایجاد حساب پس انداز آب برای محیط زیست برای حفظ و احیای اکوسیستمها از طریق خریداری آب از مزارع کم بازده
- تغییر وضعیت از مدیریت بحران (انفعالی) به مدیریت پیشگیرانه (فعال)
- اصلاح ساختار حکمرانی آب و تقویت سازمان محیط زیست
همراهان عزیز وبلاگ آبهای پاک؛
لطفا یک جمله درباره این تصویر در بخش نظرات برای ما بگذارید.
منتظر پاسخ هایتان هستیم.

راضیه لک در یک نشست خبری در پاسخ به سوالی، با تشریح 4 دلیل به عنوان دلایل بحران دریاچه ارومیه، گفت: ایجاد میانگذر دریاچه ارومیه یکی از دلایل خشک شدن آن است که این مسئله باعث شده تا آب دریاچه در دو طرف ساکن بماند و در نتیجه، رسوبات دریاچه صدها برابر افزایش یافته است.
وی ادامه داد: ایجاد سدها و جمع شدن آب پشت این سدها نیز باعث شده تا آب به اندازه کافی به دریاچه ارومیه نرسد و علاوه بر این، مصارف کشاورزی و گرم شدن هوا نیز در خشک شدن دریاچه ارومیه دخیل بوده است.
لک توضیح داد: میزان منیزیم موجود در آب دریاچه ارومیه افزایش و میزان سدیم آن کاهش یافته که باعث رسوب نمک در این دریاچه شده و این مسئله یک خطر جدی برای دریاچه است.
وی دو راهکار را برای نجات دریاچه ارومیه پیشنهاد کرد و گفت: نجات دریاچه ارومیه باید به صورت بخشبندی شده، صورت گیرد و علاوه بر این، تا جایی که امکان دارد باید نمکهای دریاچه و املاح آن کاهش یابد تا آب موجود در دریاچه صرف انحلال نمک نشود.
وی در پاسخ به این سؤال فارس که چرا موضوع احیای دریاچه ارومیه در 100 روز گذشته مورد توجه سازمان زمینشناسی قرار گرفته و چرا در دولت قبل مورد توجه نبوده است نیز، گفت: روشهای کاری هر دولت و اولویتبندیهای آن با دولت دیگر متفاوت است و زیرمجموعههای دولت بر اساس دستورالعمل ابلاغ شده، عمل میکنند.
لک تصریح کرد: برای نجات دریاچه ارومیه 19 طرح در دولت یازدهم مصوب شده و قرار است یک مجری برای اجرای این طرحها انتخاب شود.
وی با بیان اینکه در دولت جدید نجات دریاچه ارومیه فقط به عهده یک وزارتخانه نخواهد بود، گفت: معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور قول داده که بودجه لازم برای نجات دریاچه ارومیه را تأمین کند.
وی با بیان اینکه علاوه بر مشکلات موجود در دریاچه ارومیه، یک سری خطرات دیگر نیز در این منطقه وجود دارد، گفت: باید شرایط دریاچه ارومیه بهبود پیدا کند و برای این کار باید فعالیتهای فراتر از شرایط عادی صورت گیرد.
به گفته مدیر برنامهریزی سازمان زمین شناسی، دریاچه ارومیه نیازمند 27 میلیارد مترمکعب آب است که اگر تأمین نشود، به راحتی نمیتوان آن را نجات داد.
لک در ادامه در خصوص بودجه سازمان زمین شناسی در سال 93 نیز با بیان اینکه در بودجه تعیین شده برای این سازمان در سال 93 ، اجرای برخی طرحها از اولویت خارج شده است، گفت: در لایحه بودجه 93 اجرای یک سری طرحهای جدید به عنوان اولویت مشخص شده است.
کرهای، رئیس سازمان زمین شناسی نیز در این نشست با بیان اینکه دولت برای اجرای طرحهای با پیشرفت فیزیکی بالای 80 درصد اولویت قائل شده است، گفت: در این بخش رشد 120 درصدی بودجه را داشتهایم ولی باز هم این میزان بودجه پاسخگوی نیاز اکتشاف کشور نیست.
وی با اشاره به اتمام یک میلیارد کیلومتر اکتشاف خطی تا انتهای دولت یازدهم، گفت: در زمینه مطالعات ساختار عمیق پوسته زمین در 5 پروفیل با کشور چین همکاری را شروع کردهایم که این کار در دو نقطه آغاز شده و طی سه سال آینده نیز مطالعات این بخش کامل خواهد شد
مقام معظم رهبری با دید وسیع و اشرافیت خود به درستی "آب" را مسئله مهم استان دانسته اند و بهتر است برای عملی شدن فرمایش معظم له از همه فرصت ها و پتانسیل ها در حل بحران استفاده کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامى در اجتماع بزرگ مردم یزد در دوازدهمین روز دی ماه 1386 در بیاناتی فرمودند:
اشاره کردند به مسئلهى آب. من میدانم مسئلهى مهم استان یزد، مسئلهى آب است. البته در نظرسنجیهاى مردم، مسئلهى اشتغال، مسئلهى گرانى، جزء مسائلى است که مورد اهتمام شماست. همهى مسئولین؛ چه آنهائى که باید قانون بگذارند، چه آنهائى که باید اجرا کنند، چه آنهائى که باید متخلف را تعقیب کنند - یعنى قواى سهگانه - وظیفه دارند در این زمینهها کار کنند. ما هم سفارش کردیم، تأکید کردیم، باز هم تأکید میکنیم؛ اما پیشبردن کارها، مواجه شدن با مشکلات، دست و پنجه نرم کردن با موانع راه - که مسئولین در سطوح مختلف با آن مواجه هستند - کار آسانى نیست؛ دارند تلاش میکنند. باارزش است این تلاشى که دارند انجام میدهند. مهم این است که اعتماد ملت ما به مسئولینش اعتماد عمیقى است و این اعتماد را باید همچنان حفظ کنیم.
این سخنان نشان می دهد ایشان با دید وسیع و اشرافیت خود به درستی "آب" را مسئله مهم استان دانسته اند و این مهم را با رویکرد "همه مسئولین" دانسته اند و این کلمه کلیدی "همهى مسئولین " نشان می دهد استان باید از همه ظرفیت ها و پتانسیل ها در این خصوص استفاده کند.
البته چه زیبا معظم له فرموده اند " اما پیشبردن کارها، مواجه شدن با مشکلات، دست و پنجه نرم کردن با موانع راه - که مسئولین در سطوح مختلف با آن مواجه هستند - کار آسانى نیست ... "
امید که مسئولان استان به بهره گیری از تمام ظرفیت های استان در سطوح مختلف چه در گذشته و در چه حال چاره اندیشی وسیعی در خصوص حل بحران آب داشته باشد. ان شالله
شنیده ایم که می گویند هر کس روزی یک سیب بخورد، دیگر نیازی به دکتر پیدا نمیکند. اما 8 لیوان آب در روز چه نفعی برای ما دارد؟ صرفنظر از نفخ شکم، آب مزایای زیادی برای سلامتی ما دارد. هر سلول از بدن ما برای درست عمل کردن به آب نیاز دارد و هر عمل متابولیک در بدن نیز تشنه ی آن است.
تقریباً %55 تا %75 از حجم بدن از آب تشکیل شده است، و اگر آبی که در روز از طریق نفس کشیدن، عرق کردن و ادرار از دست می دهیم را حدود 8 لیوان فرض کنیم، ضروری است که بخواهیم این میزان را با خوردن آب دوباره جبران کنیم.
در این مقاله می خواهیم شما را 5 نکته درمورد آب آشنا کنیم تا شاید مشوقی باشد برای اینکه 8 لیوان آب در روز را با کمال میل بخورید!
1. کارایی مغز را بالا می برد
اگر یادتان نمی آید که در مقدمه ی این مقاله چه نوشته بود، احتمالاً مغزتان خشک شده است.
از آنجا که تقریباً %80 از بافت مغزی از آب تشکیل شده است، ضروری است که آب کافی به آن برسانید. آزمایشات بالینی نشان داده است که کمبود آب کارایی حافظه کوتاه مدت را پایین می آورد و به قدرت تمرکز آسیب می رساند.
منطق پشت این مسئله کاملاً واضح است: اگر آن ماده را از مغزتان کم کنید، گرفتار مشکلات عملکردی می شوید. این مثل راندن ماشین بدون بنزین است.
در مغز، آب مایعاتی را که پروتئین و آنزیم ها را حمل می کنند را رقیق می کند، و به رساندن این مواد به مقصد کمک می کند. وقتی آب بدن کم می شود، این مایعات برای رساندن بار خود کندتر می شوند و عملکرد مغز نیز آسیب می بیند.
همچنین آب باعث از بین بردن رادیکال های آزاد که باعث خرابی سلول ها در مغز میشود را از بین می برد.
2. از بسیاری از بیماری های خطرناک جلوگیری می کند
ورم مفاصل، سرطان و بیماری های قلبی، بیماری هایی خطرناک و جدی هستند که میلیون ها نفر را گرفتار می کنند، اما شما می توانید با خوردن آب از ابتلا به این بیماری ها پیشگیری کنید.
آب یکی از مهمترین عناصر در غضروف و نرمه استخوان و مایع زلالی، مایعی که در اطراف مفاصل وجود دارد که باعث چرب کردن محیط می شود، است. وقتی میزان کافی از آب در این ناحیه وجود داشته باشد، اصطکاک کمتری دراطراف مفاصل به وجود می آید و احتمال ابتلا به ورم مفاصل نیز کمتر می شود.
همچنین وقتی میزان کافی آب در سیستم ما باشد، گرچه باعث می شود مجبور شویم تند تند به دستشویی برویم، اما بدن از سموم پاک می شود. اگر این سموم کمتر در بدن ما باقی بمانند، احتمال ابتلا به سرطان نیز کاهش می یابد.
آب نه تنها کمک می کند تا سموم از بدن دفع شوند، نمک اضافی بدن را نیز دفع میکند. تحقیقات نشان داده است که وجود نمک زیاد در بدن باعث بالا رفتن فشار خون شده که این هم منجر به بروز بیماری های قلبی می شود.
3. به کاهش وزن کمک می کند
اگر گرسنه هستید، سعی کنید شکمتان را با آب پر کنید. آب حاوی هیچ میزان کالری یا چربی نیست و ثابت شده است که گرسنگی را نیز برطرف می کند.
همچنین یک لیوان آب متابولیسم بدن شما را نیز افزایش می دهد.
از آنجا که همه ی عملیات های بدن به آب نیاز دارند، بدیهی است که وقتی کم آب بخورید همه چیز در بدنتان کندتر پیش می رود. آب بیشتر باعث بالا بردن متابولیسم می شود که این هم به نوبه ی خود کالری سوزی می کند.
تحقیقات نشان داده است که پس از خوردن دو لیوان آب، 10 تا 40 دقیقه طول می کشد تا متابولیسم بدنتان شروع شود. و وقتی متابولیسم آغاز شد، شما %30 سریعتر کالری می سوزانید.
تحقیقات نشان داده است که اگر آب مصرفی خود تا 6 لیوان در روز بالا ببرید، 5.3 پوند در سال کم خواهید کرد.
4. کرم خوردگی دندان را برطرف می کند
می گویند که یک لبخند با آینه یک تومان هم خرج ندارد، اما میلیون ها تومان می ارزد. پس محافظت از دندان ها واجب می شود.
می دانیم که تامین آب مورد نیاز بدن، به تولید مایعات مختلف در بدن کمک می کند، مثل بزاق دهان که باعث از بین بردن کرم خوردگی دندان ها می شود.
پوسیدگی دندان از تولید اسید ایجاد می شود که مینای دندان را می خورد، اما بزاق دهان این اسید را خنثی می کند. همچنین حاوی مواد معدنی خاصی است که به بازسازی دندان ها کمک می کند.
اگر میزان کافی آب به بدنتان برسانید، و کمتر شکلات و آبنبات بخورید، مطمئن باشید که دندانهایی سالم خواهید داشت.
5. نوشیدن آب زیاد ضرر دارد
نوشیدن میزان معین آب در روز ضروری است اما نیازی به زیاد کردن این میزان نیست. کاری که باید بکنید جبران میزان آبی است که از دست می دهید.
یک فرد متوسط روزانه حدود 2 تا 3 لیوان آب از تنفس، و 1 لیوان دیگر از طریق عرق کردن از دست می دهد. اگر 3 تا 4 لیوان نیز به طور تقریبی از طریق ادرار دفع کند، بدن حدوداً به 8 لیوان در روز آب نیاز پیدا می کند.
شما باید همان میزان آبی که در روز از دست داده اید، را برای بدن دوباره تامین کنید نه بیشتر.
اگر بیشتر از میزان مورد نیاز آب به بدن برسانید، تعادل سدیم در بدن از بین می رود که منجر به مشکلات گوارشی، حملات ناگهانی و حتی بیهوشی می شود.
آب برای بدن شما ضروری است، و بدون آن فعالیت های بدن شما دچار مشکل می شود. پس اطمینان یابید که میزان کافی آب به بدنتان برسانید تا سلاامتی بدنتان تامین شود.
منبع: سایت بیتوته

ترانه آب تنی، آب بازی عروسک چرا ، از آلبوم گل های رنگین کمان 2 برای کوچولوهای دوست داشتنی
از کلیه قوانین و محدودیتهای حفاظت آب که ممکن است در محل زندگیتان اعمال شوند، آگاه شوید و از آن تبعیت کنید.
از آب حفاظت کنید، چون زندگی ما به آن وابسته است. هیچگاه به دلیل اینکه فرد دیگر مسئول پرداخت آب بهاء است، آب را هدر ندهید.
موقع مسواک زدن شیر آب تصفیه شده را باز نگذارید.
موقع شامپو و چنگ زدن موهای سر در هنگام استحمام، شیر آب را ببندید.
سعی کنید مدت استحمامتان کوتاه باشد. آب پخش کن دوش حمام را با نوع جدید آن (سردوش کاهنده مصرف) تعویض کنید.
برای آب دادن به درختان، درختچه ها، بوته ها و گل ها از آبیاری قطره ای صرفه جویی کننده آب استفاده کنید.
برای دوش گرفتن در حمام، زمان بگیرید و آنرا به کمتر از ٥ دقیقه برسانید، چون در این صورت ماهیانه حدود ٤٠٠٠ لیتر آب صرفه جویی خواهد شد.
بهتر است برای شستن سبزیجات ابتدا آنها را در ظرفی بخیسانید و سپس آب بکشید.
از جریان آب به منظور آب شدن یخ گوشت یا دیگر مواد غذایی منجمد استفاده نکنید؛ و برای آب شدن یخ مواد خوراکی منجمد، انرا در هوای آزاد قرار دهید.
فرزندانتان را در مورد نیاز به حفاظت از آب آگاه سازید. از خرید اسباب بازیها و سرگرمیهایی که به جریان ثابت آب نیاز دارند، اجتناب کنید.
هنگام استفاده از دستشویی شیر آب را بطور مداوم باز نگذارید چون جریان دائم آب موجب اتلاف آن می شود.
اگر دوش حمام شما بتواند در طی کمتر از ٢٠ ثانیه یک ظرف چهارلیتری را پر از آب کند در آنصورت حتماً آنرا با یک سر دوش کاهنده مصرف تعویض نمایید.
برای نظافت حیاط بجای مصرف آب، بهتر است از جاروب استفاده شود.
در باغچه خانه، درختان، بوته ها و چمن های بومی و مقاوم به خشکی که به آب کمتری نیاز دارند و تحمل ماههای گرم تابستان را دارند؛ بکارید. این گونه ها هنگام کاشت، نیازی به آبیاری مرتب ندارند و معمولاً یک دوره خشکی را بدون آبیاری، به خوبی تحمل می کنند در یک منطقه گیاهانی را در کنار هم بکارید که نیازی مشابه داشته باشند. بهتر است از روش آبیاری قطره ای استفاده شود. از کاشت گیاهانی مانند چمن و شمشاد که هر روز نیاز به آبیاری فراوان دارند؛ خودداری کنیم.
تمام شیلنگها، اتصالات و شیرها را بطور مرتب کنترل کنید تا از نشتی آب جلوگیری شود.
ضروری است برای اطمینان از سلامت لوله ها و شیرهای آب؛ آنها مرتبا کنترل شوند.
در مواقع جایگزینی یا افزودن گل و گیاه در باغچه خانه، گیاهی را انتخاب کنید که آب کمتری را مصرف کند. به این طریق سالیانه تا ٢٢٠٠ لیتر آب برای هر گیاه قابل صرفه جویی خواهد بود.
از نصب سیستم های آب تزیینی (مثل فواره ها) اجتناب کنید. مگر اینکه آب در سیستم بازیافت شود. همچنین سیستم را درجایی نصب کنید که تلفات کمی در اثر تبخیر و باد داشته باشیم.
لوله های آب منزلتان را عایق بندی کنید، عایق کاری لوله های گرم، روشی است که هدر رفتن آب را قبل از خروج آب گرم کاهش می دهد.
لوله های آب گرم را عایق بندی کنید تا برای رسیدن آب گرم به شیر آب لازم نباشد آنرا بی جهت باز بگذارید.
هرگز آبی را که می توان به مصارفی نظیر آبیاری و یا شستشو رسانید، فاضلاب حساب نکنید.
ماشینهای لباسشویی معمولاً مقداری زیادی آب مصرف می کنند. بنابراین اگر از تعداد دفعات کاربرد ماشین لباسشوئی بکاهید، عملاً در مصرف آب صرفه جویی کرده اید.
نیازی نیست که از میزان شست و شوی لباسها بکاهید بلکه فقط صبر کنید تا مقدار لباسهای کثیف باندازه ظرفیت کامل ماشین برسد.
یک بطری پر از آب یا یک کیسه نایلونی پر از شن و کاملاً در بسته را در مخزن آب توالت فرنگی و یا فلاش تانک قرار دهید تا مصرف آب را در هر بار کشیدن سیفون کاهش دهید. (لازم است این وسایل را در جایی از مخزن قرار دهید که با کار وسایل و اجزای عمل کننده درون مخزن تداخل نداشته باشد).
آب خنک مورد مصرفتان را همواره در یخچال نگهدارید تا هر گاه که یک لیوان آب خنک می خواهید، مجبور نباشید شیر آب را برای مدتی باز بگذارید تا آب خنک شود.
برای نوشیدن آب به جای آنکه شیر آب را به مدت زیادی باز بگذارید، بهتر است ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار دهید و سپس شیر آب را باز کنید.
به کودکان آموزش دهیم تا با بستن به موقع شیر، آب را هدر ندهند.
می توان از آبی که برای شستن سبزیها و دست و صورت استفاده می شود به وسیله لوله کشی آنرا به سمت فلاش تانک هدایت کرد تا از آن به عنوان فلاش تانک در توالت استفاده شود.
نشت احتمالی فلاش تانک توالت را با افزودن مواد رنگی به آب آن بیابید. اگر فلاش تانک دارای نشت باشد، ماده رنگی ظرف مدت ٣٠ ثانیه از محل نشت پدیدار می شود. به محض اینکه آزمایش انجام شد، فلاش تانک را بکشید چون ممکن است ماده رنگی به مخزن آب آن آسیب برساند. فلاش تانکهایی که نشتی دارند آب را به داخل کاسه توالت هدر می دهند.
به جای شستن اتومبیل با شیلنگ آب، از یک سطل آب هم می توان استفاده کرد.
در حالی که کمبود آب در شهر احساس می شود لزومی به شستشوی پیاده روی مقابل مغازه و منزل نیست.
هنگام احداث ساختمان از کارگران ساختمانی بخواهید از آب تصفیه شده استفاده نکنند.
زمانی که سرگرم آب دادن باغچه و گلهای منزل هستید با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در، بهتر است ابتدا شیر آب را ببندید وبعد به آنها پاسخ دهید.
تا حد امکان از آب شرب برای فضای سبز استفاده نشود. باغچه را در شب یا صبح زود آبیاری کنید تا از تبخیر آب جلوگیری شود.
نصب کولر در سایه و با استفاده از پوشش مناسب و جلوگیری از نشت آب کولرهای آبی، باعث صرفه جویی زیادی در مصرف آب می شود.
زمانی که به مسافرت می روید، ضروری است شیر فلکه بعد از کنتور آب را ببندید.تا از وقوع هر گونه حادثه پیشگیری شود.
لازم است گاهی اوقات از لوله کشی ساختمان خود امتحانی به عمل آورید. توصیه می شود تمام شیرهای آب را ببندید و سپس کنتور را کنترل کنید. کار کردن کنتور در زمانی که همه شیرهای آب بسته است دلیل اتلاف آب از لوله های داخل ساختمان می باشد که در نتیجه آن مقدار زیادی آب به هدر رفته و هزینه گزاف آن را شما خواهید پرداخت.
گروه های فرهنگی، غیردولتی را به ایجاد و ارتقاء فرهنگ حفاظت از آب در میان کودکان و بزرگسالان تشویق کنید.
هر گونه اتلاف قابل توجه آب را (شکستگی لوله ها، باز بودن لوله ها، هدر روی آب در هر نقطه) به مرکز ارتباطات مردمی آب و فاضلاب تهران (تلفن ١٢٢) اطلاع دهید.
با توجه به بحران ها و چالش هایی که امروزه وجود دارد استفاده بهینه از منابع آب باید از برنامه های اصلی کشور ما باشد. برنامه ریزی برای حفظ و بهره برداری بهینه از منابع آبی نیازمند به کارگیری ضوابط خاص خود می باشد. و در زیر چند راهکار برای مقابله با این بحران ارائه شده است.
1- ما باید در عرضه آب در کشور رشد جمعیت را در نظر بگیریم و برنامه ریزی مناسب جهت عرضه آب در آینده به آن جمعیت را داشته باشیم و تقاضای در حال رشد کشور را در نظر بگیریم
2-ابعاد اقتصادی، اجتماعی و محیطی در منابع آب را در نظر بگیریم
3- جهت حفظ اکوسیستم آب شیرین مدیریت مناسب و اختصاص آب در آینده برنامه ریزی نماییم.
4- سیستم های منابع آبی پایدار به نحوی طراحی و اجرا شوند که در مقابل تغییرات مختلف سازگار، قدرتمند ودارای توانایی واکنش باشند.
5- ارزش نهادن به آب و جلو گیری از برداشت چاههای غیر مجاز
6- جلوگیری از توسعه باغها در سر شاخه های رود خانه حفظ بستر و حریم رود خانه
7- تغییر روشهای آبیاری و الگوی کشت و صرفه جویی آب در بخش کشاورزی و ترویج فرهنگ استفاده صحیح از آب می تواند
8- ساختار جدید آب پروژه های جدید ذخیره آب، روش های بهینه مدیریت منابع آب و بهره گیری از ابداعات و ابتکارات جدید
در پایان : در دهه های آینده جهان با بحران آب روبرو خواهد بود. اما در در کشور ما که معضل کمبود آب و خشکسالی ما را تهدید می کند سعی کنیم تا با اقدامات بلندمدت و سیاستهای مناسب از شدت آسیبها کاسته شود. کشور ما در صورت مدیریت بهینه آبی میتوانند بحرانها را مهار کند. درصد زیادی از آب موجود در کشور صرف فعالیتهای کشاورزی میشود که بخش عمده آن هدر میرود.در حالیکه برخی از کشورها از جمله مراکش، الجزایر و مصر در زمینه مدیریت منابع آب سیاستهای موثری اتخاذ کردهاند . به گفته کارشناسان حدود 30 درصد آبهای ایران در آبیاری و کشاورزی هدر میرود.عرضه و تقاضای آب را مدیریت کنیممدیریت عرضه شامل عملیاتی همچون انتقال آب را از طریق کانال، استفاده از آب زیرزمینی در آبیاری، استفاده تلفیقی از آب کانال ها و زیرزمینی می شود. مدیریت تقاضا مواردی همچون کاهش مقدار آب مصرفی در آبیاری، تغییرات نهادی و اصلاحات سازمانی، مشارکت کشاورزان در امر مدیریت منابع آب می گردد.
شعر آب را گل نكنيم- سهراب سپهری
در فرودست انگار، کفتری میخورد آب.
یا که در بیشه دور، سیرهیی پر میشوید.
یا در آبادی، کوزهیی پر میگردد.
آب را گل نکنیم:
شاید این آب روان، میرود پای سپیداری، تا فرو شوید اندوه دلی.
دست درویشی شاید، نان خشکیده فرو برده در آب.
زن زیبایی آمد لب رود،
آب را گل نکنیم:
روی زیبا دو برابر شده است.
چه گوارا این آب!
چه زلال این رود!
مردم بالادست، چه صفایی دارند!
چشمههاشان جوشان، گاوهاشان شیرافشان باد!
من ندیدم دهشان،
بیگمان پای چپرهاشان جا پای خداست.
ماهتاب آنجا، میکند روشن پهنای کلام.
بیگمان در ده بالادست، چینهها کوتاه است.
مردمش میدانند، که شقایق چه گلی است.
بیگمان آنجا آبی، آبی است.
غنچهیی میشکفد، اهل ده باخبرند.
چه دهی باید باشد!
کوچه باغش پر موسیقی باد!
مردمان سر رود، آب را میفهمند.
گل نکردندش، ما نیز
آب را گل نکنیم.
منبع: وبگاه سهراب سپهری